タイトル
     2025 年度   国際社会学部
  
国際機構論   
時間割コード
19423027
担当教員(ローマ字表記)
  横井 幸生 [YOKOI Yukio]
授業開講形態 授業形態 単位数 学期 曜日・時限 実務経験のある教員による授業
対面   2 夏学期 集中 該当する
授業題目(和文)   
実務的側面から見た国際機関
 
Title(English)   
The practical aspects of the international organizations
 
授業の目標   
本コースは、将来国際機関に応募したいと考える学生向け。本コースでは講師と受講生の間のディスカッションなどを通して、以下を扱う。

i) 国連や他の国際機関に関する実務的な理解(理論的な視点よりも実務を重視)。

ii) 各自が選ぶ具体的な課題分野や国際機関について考えを深める機会。

iii) 空席公募への疑似的な応募体験(キャリア・プランニングに役立つ)。

事務局職員や政府代表として講師が得た知見に基づき、国際機関がどのように活動・機能するかに焦点をあてて講義を進める。取り扱う課題分野は、主に、貿易、開発、食料・農業、環境など。

コース終了時に、受講生は以下の知見等を得ることを目標とする。

i) 国際機関とそのメンバー国の役割や相互関係、意思決定メカニズム、の理解を深める。

ii) 国際機関の職員になって国際社会に貢献するために、今後どのようにキャリアをつんでいくかについて、自分としての考えが明らかになる。
 
Goals of the course   
The course is designed for potential applicants to international organizations, and aims to provide interactive dialogues with students for them to:

i) have practical and operational understandings (rather than theoretical aspects) for the UN and non-UN international organizations,

ii) seek specific consideration on the selected issues or organizations, and,

iii) experience virtual vacancy application in order to facilitate career planning.

Main focus is on how international organizations function based on the actual experiences/observations of the lecturer as staff member and as national delegate (trade, development, food and agriculture, environment and others).

Upon completion of this course, students will have:

i) better understandings of the roles and interactions of international organizations and member countries, decision making process, and,

ii) a clearer view on how to develop his/her career to seek contributions as a staff member in international organizations.
 
授業の概要   
1) イントロとして、コースの説明やコミュニケーションの小技を紹介。その後、国連や他の国際機関の概説、持続可能な開発目標(SDGs)に触れる。

2) 国際機関の実務的な側面を論じるため、さまざまなグローバル課題を取り上げる。貿易、開発、食料・農業、環境、その他受講生からのリクエストを考慮した事項など。関連したグループワーク、議論、(学生による)プレゼンも行う。

3) 国際機関内あるいはメンバー国との間での日常的な業務運営を紹介し、議論する。また、国際機関スタッフの採用プロセスやそれに対する応募も取り上げる。講義の中では、空席情報の入手方法・読み方、実際の様式を用いた応募書類の作成・提出を経験し、将来の応募やキャリアプランニングの一助とする。また、随時、小テストや短いペーパー作成も行う。

4) 講義の終盤には、コースを通じて得た知見、議論、その他の情報に基づいて、受講生がプレゼンを行い、レポートを提出する。
 
Overview of the course   
1) Course guidance and communication tips will be provided as introduction. Then, the overview will be touched on of the UN system and other international organizations as well as Sustainable Development Goals.

2) Various global issues will be discussed from practical aspects of international organizations, including trade, development, food and agriculture, environment among others (as may be requested by students), followed by group work, discussions and presentations.

3) The daily operation within organizations and with member countries will be discussed, as well as recruitment and application. The application exercise includes how to access and read the vacancy information, prepare and submit the application with the provided forms. This will help future application to post vacancies of international organizations and the relevant career planning. At times during the course, quizzes and/or short essay assignments will be given.

4) To conclude and finalize the course study, students are requested to make presentations and submit reports based on the obtained knowledge, group discussion results, and other resources and materials.
 
キーワード   
国連、国際機関、貿易、開発、食料、農業、環境、持続可能性、持続可能開発目標(SDGs)、コミュニケーション
 
Keywords   
United Nations, international organizations, trade, development, food, agriculture, environment, sustainability, SDGs, communication
 
授業の計画   Plan  
No.内容Content
第1回
イントロ(1):本コースの進め方の紹介 Introduction 1): Course guidance
第2回
イントロ(2):国際社会とコミュニケーション Introduction 2): International community and communication
第3回
概説(1):国連システム及び他の国際機関 Overview 1): UN system and other international organizations
第4回
概説(2):持続可能な開発目標(SDGs) Overview 2): Sustainable Development Goals (SDGs)
第5回
各論(1):貿易・開発 Thematic reviews 1): Trade and development
第6回
各論(2):貿易・開発(続) Thematic reviews 2): Trade and development (continued)
第7回
各論(3):食料・農業 Thematic reviews 3): Food and agriculture
第8回
各論(4):食料・農業(続) Thematic reviews 4): Food and agriculture (continued)
第9回
各論(5):環境 Thematic reviews 5): Environment
第10回
各論(6):その他のグローバル課題 Thematic reviews 6): Other global issues to be selected
第11回
事務局(1):日常的な業務運営、ビデオ会議を通じた国際機関のスタッフとの意見交換(又は、国際機関日本事務所への訪問・意見交換) The Secretariat 1): Daily operation, video talk with staff members working for international organizations (alternatively, a visit to Tokyo/Japan office an international organization)
第12回
事務局(2):採用プロセスと応募 The Secretariat 2): Recruitment and application
第13回
事務局(3):採用プロセスと応募(続) The Secretariat 3): Recruitment and application (continued)
第14回
受講生によるプレゼンと議論 Presentations by students, followed by discussions
第15回
受講生によるプレゼン(続) レポート提出および受講生によるコース評価 Presentations by students, followed by discussions (continued) Submission of reports and course evaluation by students

グループワーク - 初日(1-3回)の終了まで:学生間で同一テーマの下に3人程度のグループ作り。 - 2-4日目(4-12回):各グループでのディスカッション。 プレゼンテーション - 5日目(14-15回)にグループでの課題成果発表。 Group work - 1st Day (Session 1-3): grouping with a specific topic (a few students each) - 2-4th Day (Session 4-12): discussions in groups towards final presentation Presentation - 5th Day (Session 14-15): presentation by each group

 
成績評価の方法・基準   
1) 受講準備及び事前アンケートへの記入(10%)
2) 講義への積極参加度合(20%)
3) グループワーク及びプレゼン(30%)
4) 応募書類の作成演習(30%)
5) 小テスト・ペーパー作成など(10%)
 
Grading system for assessment   
1) Preparatory work and inquiry sheet (10%)
2) Level of active participation (20%)
3) Group work and presentation (30%)
4) Application exercise (30%)
5) Quizzes and other assignments (10%)
 
事前・事後学習【要する時間の目安】   
受講に先立ち、以下を行う。

i) 簡易な事前アンケートへ記入・提出する(受講生の関心事項や経験値に関するもの)。

ii) 関心のあるグローバル課題(あるいは国際機関)を、1つか2つ選び出す。

iii) 上で選んだ課題(あるいは機関)に関して書かれた1つ以上の論文・書籍等に目を通す。
 
Preview/review   
Prior to the class, students are requested to:

i) fill and submit brief inquiry sheets about his/her interests and experiences,

ii) select one or two global issues (or one or two specific international organizations) for his/her focus, and,

iii) select and read at least one publication (article/book) on the issue(s) or organization(s) selected above.
 
履修上の注意   
下に示す教科書・参考書は、授業内では直接使わないため、購入の必要はありません。
講義には、受講生各自がPCを使用します。必要な場合には大学からの貸し出しが可能ですが、毎回の講義終了時に返却が必要です。(台数制限あり)
 
Notes   
Text books and references listed below do not have to be purchased (not to be used in the class).

The classroom activities include exercises with PC-use. If needed, PCs can be rented (limited numbers available though) while they should be returned each day after the class.
 
教科書  
教科書1 ISBN
書名 International Organizations: Politics, Law, Practice
著者名 Hurd, Ian 出版社 Cambridge University Press 出版年 2011
備考 Not required to purchase 購入不要
 
参考書  
参考書1 ISBN 978-92-5-106371-
書名 The evolving structure of world agricultural trade : implications for trade policy and trade agreements / edited by Alexander Sarris and Jamie Morrison
著者名 Food and Agriculture Organization of the United Nations. Trade and Markets Division, 出版社 Trade and Markets Division, Food and Agriculture Organization of the United Nations 出版年 2009
備考 Not required to purchase 購入不要
参考書2 ISBN 81-85040-59-1
書名 The role of the World Trade Organization in global governance
著者名 edited by Gary P. Sampson 出版社 Bookwell 出版年 2002
備考 Not required to purchase 購入不要
参考書3 ISBN 978-1-58826-698-
書名 International organizations : the politics and processes of global governance / Margaret P. Karns, Karen A. Mingst
著者名 Mingst, Karen A, 1947-,Karns, Margaret P, 出版社 Lynne Rienner Publishers 出版年 2010
備考 Not required to purchase 購入不要
 
使用言語  
英語(E)
 
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